Hvilket navn bør sparingen stå i?

Det første du må å ta stilling til når du skal spare til barnebarna, er hvilket navn sparingen skal skje i. Her har du i utgangspunktet tre muligheter: å spare i barnebarnets eget navn, i foreldrenes navn eller i ditt eget navn. Hver av disse har sine fordeler og ulemper.

Spare i barnebarnets eget navn

Når du sparer i barnets eget navn, får barnebarnet full tilgang til pengene etter fylte 18 år. Det kan være en god måte å gi barnebarna økonomisk ansvar på, men samtidig mister du kontrollen over hva pengene brukes til.

Fordeler

  • Barnebarnet får ekstra ansvar og potensielt gode sparevaner fra tidlig alder.
  • Sparepengene tilhører barnebarnet, uavhengig av hva som skjer med foreldrene eller besteforeldrene. 

 

Ulemper

  • Barnebarnet får full råderett over sparingen ved myndighetsalder og kan bruke pengene på andre ting enn tiltenkt. 
  • Beløpet kan påvirke barnebarnets mulighet for stipend. Les mer om inntekt og formue hos Lånekassen.
  • Statsforvalteren tar over ansvaret for midlene når mindreårige har finansielle eiendeler som overstiger to ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Les mer om bank og forvaltning i vergemålsloven

Spare i foreldrenes navn

Sparer du i foreldrenes navn, er det de som er ansvarlige for pengene frem til barnebarnet er gammel nok til å håndtere sparingen selv. Det sikrer at pengene blir brukt til ønsket formål, men innebærer en risiko dersom noe skulle skje med foreldrene. 

Fordeler

  • Foreldrene disponerer sparingen etter at barnebarnet har fylt 18 år, slik at de kan kontrollere hva pengene går til.
  • Du unngår at barnebarnets formue overstiger grensen for stipend hos Lånekassen. 

Ulemper

  • Ved skilsmisse eller dødsfall vil barnebarnets penger inngå i boet til foreldrene. Det kan føre til at sparingen blir brukt til andre formål enn den var ment for.

Spare i ditt eget navn

Det siste alternativet, sparing i ditt eget navn, har de samme fordelene og ulempene som sparing i foreldrenes navn. Du har full kontroll over pengene, men ved skilsmisse eller død kan sparepengene gå til et annet formål enn planlagt. 

 

Hva er målet med sparingen?

Før du velger hvilket navn sparingen skal skje i, kan det være lurt å tenke gjennom hva du ønsker å oppnå. Er målet å bidra til sertifikat, utdanning eller kanskje boligkjøp? Formålet med sparingen kan nemlig avgjøre hvilket navn du bør velge og hvilken spareform du bør gå for. 

Ulike sparemetoder

Det finnes flere måter å spare til barnebarn på, og ved å ha et klart mål blir det enklere å velge riktig:

Pengegave til BSU

Har du et ønske om å hjelpe barnebarna inn på boligmarkedet, kan pengegave til BSU være passende. BSU-konto er en av de mest gunstige spareformene for unge, takket være skattefordeler og høy rente. Ved å gi penger til BSU, hjelper du barnebarnet med å bygge opp egenkapital til boligkjøp.

Fordeler med pengegave til BSU: 

Husk at BSU har aldersbegrensninger og årlige maksbeløp, så det er viktig å sjekke regelverket før du gir gaven.

Sparing i fond

Sparing i fond er et annet populært alternativ for langsiktig sparing til barnebarn. Fond gir ofte høyere avkastning enn vanlig sparekonto, spesielt over tid, men det innebærer en risiko. Hvis du velger å spare i fond, kan det være lurt å rådføre seg med en finansiell rådgiver for å finne fond som passer dine mål og risikoprofil. 

Fordeler med sparing i fond:

  • Potensiell høy avkastning: Historisk sett har sparing i fond vist seg å gi høyere avkastning enn vanlig sparing i bank.

Sparekonto

Hvis du er usikker på hva pengene skal brukes til eller ønsker en risikofri spareform, vil sparekonto være en god løsning. En sparekonto gir fleksibilitet og gode rentevilkår uten bindingstid, og du kan sette inn og ta ut penger etter behov. 

Fordeler med sparekonto: 

  • Gode rentevilkår
  • Ingen risiko
  • Fleksibel tilgang til pengene

Hvor mye bør du spare?

Det er ingen fasit på hvor mye du bør spare til barnebarna. En god tommelfingerregel er likevel å starte tidlig og spare regelmessig, selv om beløpene er små. Jo tidligere du begynner, desto større kan beløpene bli over tid, og jo mer vil barnebarnet kunne dra nytte av sparingen i fremtiden.