Spar penger med disse 10 tipsene

1. Bruk offentlig transport

Du kan spare både penger og miljøet ved å gå, sykle eller bruke kollektivtransport i stedet for bilen. Visste du at bilkostnader utgjør typisk 34.000 kroner årlig? Her er det penger å spare!

2. Reduser strømforbruket

For å redusere strømregningen kan du fokusere på å bruke mindre varmtvann og senke oppvarmingen. Ifølge Enova koster en 10-minutters dusj rundt 10 kroner med en strømpris på 1,6 kr/kWh. Kort ned dusjetiden og senk innetemperaturen med én grad, da vil du spare mye penger.

3. Lag matpakke

Lag matpakke til å ta med på jobb eller skole i stedet for å kjøpe lunsj ute. Å spise lunsj ute koster opp mot 200 kroner dagen, og gjør man det fem ganger i uken bruker man gjerne over 4.000 kroner i måneden på lunsj. Tar vi utgangspunkt i at en standard matpakke du lager selv koster mellom 40-70 kroner per dag, kan du spare over 3.000 kroner i måneden!

4. Planlegg ukas matinnkjøp

Planlegg ukens måltider for å unngå dyre impulskjøp og for å redusere matsvinn. Lag en handleliste basert på planen og hold deg til den. En god vane som kan gi ekstra penger på konto.

5. Unngå småkjøp

Mange unner seg litt luksus i hverdagen, men det å kutte ut kjøp av kaffe, snacks og brus på kaféer og kiosker kan faktisk spare deg mye penger. Ved å droppe én kaffe om dagen, fem dager i uka, kan du fort spare 200-300 kroner i uka. 

Er du usikker på hvor mye penger du bør bruke på mat i måneden? Ved å sette opp et budsjett får du bedre oversikt og kontroll over økonomien. Last ned vår budsjettmal her.

6. Kjøp brukt

Å kjøpe brukt er både miljøvennlig og du får mer igjen for pengene. Vurder å kjøpe brukte klær, møbler og elektronikk. Det kan du enkelt gjøre på bruktbutikker, på Finn.no og tjenester som Tise til en rimeligere penge.

7. Bruk kuponger og apper

Mange butikker har ukentlige tilbud og kuponger, og det finnes også ulike apper som gir deg cashback eller rabatter på kjøp. Dette kan gi gode besparelser på både dagligvarer og andre nødvendigheter.

8. Del abonnementer 

Mange tjenester tillater flere brukere på samme konto. Ved å dele strømmetjenester og andre abonnementer med familie og venner, kan du redusere kostnadene betydelig. Har du ikke mulighet til å dele konto? Da kan du kanskje vurdere hvor mange abonnement du egentlig trenger. Det er tross alt begrenset hvor mye man rekker å se på i løpet av en måned.

9. Gjør det selv

Lær deg å gjøre enkle reparasjoner og vedlikehold selv i stedet for å betale for tjenester. Dette kan inkludere alt fra å sy klær til å fikse småting i hjemmet. 

10. Sett av et fast sparebeløp

Spar automatisk ved å sette opp en fast overføring til en sparekonto hver måned. Selv små beløp kan vokse over tid!

Slik blir du motivert til å spare

1

Fokuser på fordelene

Fokuser på ditt sparemål og på hva du kan oppnå med pengene du sparer.

2

30-dagers utfordring

Prøv en 30-dagers utfordring der du prøver å kutte kostnader der det lar seg gjøre.

3

Gjør det sosialt

Få med familie og venner og gjør sparingen sosial. Hold hverandre ansvarlig!

4

Feir framgangen

Når du når et sparemål, feir det! Gi deg selv en liten belønning.

Lag kontoer til ulike formål

Hold kontroll på økonomien din med å lage kontoer til ulike formål. Det kan være lurt å ha en egen konto til følgende:

  • Egen lønnskonto: Dette er gjerne en ordinær brukskonto/hovedkonto som du mottar lønn på og setter opp faste trekk til andre kontoer.
  • Regningskonto: Brukes til å betale alle regninger fra og for å få god oversikt over alle utgifter.
  • Bufferkonto: En sparekonto som du bruker til å spare opp en solid buffer på, og som kun skal brukes til uforutsette hendelser.
  • Sparekontoer: Du kan ha så mange sparekontoer du ønsker, og det kan også være en ekstra motivasjon å åpne ulike sparekontoer til ulike formål. Sparer du til en ferie, eller ny bil? Da kan du opprette ulike sparekontoer til disse formålene.