Hvordan spare penger?

I dagens samfunn med "dyrtid" er det viktigere enn noen gang å ha kontroll på økonomien og vite hvordan spare penger. Ved hjelp av enkle tips og strategier kan du spare penger på mat, redusere utgifter og planlegge økonomien bedre.

Sette opp budsjett

For å spare penger er det viktig å få en oversikt over den økonomiske situasjonen din, da er det lurt å begynne med å sette opp et budsjett.

Dette vil hjelpe deg å se hvor pengene dine går, og hvor du kan kutte ned på utgiftene. Et budsjett gir deg et klart bilde av inntekter og utgifter, slik at du får bedre oversikt og kan planlegge innkjøp bedre og sikre at du ikke bruker mer penger enn du har råd til.

Mann sitter i sofa og jobber på PC, til illustrasjon for hvordan spare penger

50/30/20-regelen

BNBank.Models.ImageModel

Må ha

BNBank.Models.ImageModel

Lyst på

BNBank.Models.ImageModel

Sparing

En enkel og effektiv måte å prioritere pengene dine på er å bruke 50/30/20-regelen. Denne metoden anbefaler at du bruker 50 % av inntekten din på nødvendigheter som bolig, mat og transport. Videre kan du bruke 30 % på det du ønsker og vil ha, som reiser, restaurantbesøk, strømmetjenester osv,
og 20 % på sparing og nedbetaling av gjeld. Dette gir en balansert fordeling som sikrer at du både kan nyte livet nå og spare til fremtiden.

Bufferkonto

En bufferkonto er en sparekonto som er ment for uforutsette utgifter. Dette kan være alt fra bilreparasjoner til uventede tannlegeregninger. Ved å sette av et fast beløp hver måned til denne kontoen, kan du bygge opp en buffer som gir deg økonomisk trygghet når uforutsette hendelser inntreffer og du får uventede utgifter.

En anbefaling er å ha opp mot to månedslønner (etter skattetrekk) i buffer dersom du har familie med eget hus og et par biler, men dette vil naturlig nok variere etter inntekt og utgifter.

Refinansier eller nedbetal dyr gjeld

Forbruksgjeld og kredittkortgjeld kan raskt spise av budsjettet ditt på grunn av høye renter og gebyrer. Derfor bør du prioritere å nedbetale og bli kvitt den dyreste gjelden først.

Sjekk den effektive renten, altså hva den virkelige kostnaden på lånet ditt er. Alternativt kan du vurdere å refinansiere gjelden til en lavere rente dersom det er mulig. Dette kan spare deg for mye penger over tid, og gi deg bedre økonomisk kontroll. 

Spare penger på lån, forsikring, strøm og mat

De største utgiftene i de fleste husholdninger er lån, forsikring, strøm og mat. Det sies at det er «dyrt å være lojal». Det betyr at du jevnlig bør sjekke om du kan få bedre avtaler på lån og forsikringer. 

Sammenlign strømleverandører for å sikre at du ikke betaler mer enn nødvendig. Når det gjelder mat, kan du spare mye penger ved å planlegge innkjøpene dine, bruke tilbud og kjøpe inn større kvanta når prisene er lave.

Abonnement

Mange av oss har abonnementer på tjenester vi kanskje ikke bruker fullt ut. Dette kan være alt fra strømmetjenester til treningssentre. Ta en gjennomgang av abonnementene dine og vurder hvilke du faktisk bruker.

Avslutt de som ikke gir deg verdi for pengene, og du vil spare litt hver måned – 250 kroner spart per måned blir faktisk 3.000 kroner i året!

Spare penger i hverdagen

Småkjøp du kan kontrollere

Det er lett å bruke penger på småting uten å tenke over det. Kaffe, snacks og små impulskjøp kan raskt bli en stor utgiftspost. Ved å være bevisst på disse utgiftene og redusere dem, kan du spare mye penger over tid. Prøv å begrense antall ganger i uken du kjøper kaffe ute, og se etter alternativer som hjemmelaget mat og drikke.

Kjøper du kaffe til 30 kroner 5 ganger i uka blir dette rundt 600 kroner i måneden - over 7 000 kroner i året. Reduserer du dette kan du fort spare noen tusenlapper. 

Planlegg innkjøp

Planlegging er nøkkelen til å spare penger. Lag en handleliste før du drar på butikken, og hold deg til den. Dette hjelper deg med å unngå impulskjøp og sikrer at du kun kjøper det du faktisk trenger.

Ved å planlegge innkjøpene dine kan du også dra nytte av tilbud og kjøpe større mengder når prisene er lave. Ikke fall for fristelsen til å kjøpe sjokoladen som ligger rett ved kassen.

Kvinne og ung jente handler på dagligvarebutikk, til illustrasjon for å spare penger
Renteøkning

Egen sparekonto

Å ha en egen sparekonto kan motivere deg til å sette av penger regelmessig. Sett et fast beløp hver måned inn på denne kontoen. Over tid vil du se saldoen vokse, og du kan bruke disse pengene til større utgifter eller som en sikkerhet for fremtiden.

Dele kostnader

En annen måte å spare penger på, er å dele kostnader med andre. Dette kan være alt fra:

  • Samkjøring til jobb
  • Å dele abonnementer på strømmetjenester eller
  • Å kjøpe mat sammen i større kvanta for å få bedre priser

Ved å dele kostnader med andre, kan du spare mye penger i løpet av året.

Spare penger på mat

Som nevnt er mat en stor utgiftspost for mange. Ved å planlegge måltidene dine, lage mat hjemme og kjøpe inn i større kvanta når det er salg, kan du spare betydelige summer. Unngå å handle når du er sulten, da det øker sjansen for impulskjøp.

Bruk tilbudsaviser og apper som viser deg hvor du kan finne reduserte priser. Har du rester etter middagen, ikke kast maten, det er masse muligheter til å lage gode restemiddager.

Oppsummering av tips

Avslutningsvis er de beste tipsene for å spare penger: Å være bevisst på utgiftene dine, planlegge innkjøpene, og sette av penger regelmessig til sparing.
Ved å følge disse rådene kan du oppnå en bedre økonomisk situasjon og få mer ut av pengene dine. Husk at små justeringer i hverdagen kan føre til store besparelser over tid. Gjennom å planlegge innkjøp, sette av et fast beløp hver måned og være oppmerksom på hvor pengene går, kan du spare mange tusen kroner i året.