Hva er betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning registreres når et ubetalt krav ikke er gjort opp innen fristen, selv etter flere purriger og forsøk på innkreving. Dette skjer typisk når regninger eller lån forblir ubetalte, og saken går videre til rettslig oppfølging. En betalingsanmerkning blir først registrert når namsmannen har prøvd å kreve inn pengene uten å lykkes. 

En anmerkning kan oppstå som følge av mange ulike typer ubetalte krav, blant annet:

  • Manglende betaling av kredittkortgjeld eller forbrukslån
  • Ubetalte fakturaer for strøm, vann eller andre husholdningstjenester
  • Lån hvor terminbeløpene ikke er betalt i tide

Forskjellen mellom betalingsanmerkning og inkasso

Inkasso er prosessen der et inkassobyrå forsøker å inndrive en ubetalt gjeld på vegne av en kreditor. En betalingsanmerkning, derimot, er et mer alvorlig steg som skjer hvis inkasso ikke fører frem og kravet fortsatt ikke er betalt. Først når namsmannen har forsøkt å inndrive beløpet uten å lykkes, blir betalingsanmerkningen registrert i kredittopplysningsregisteret.

Hvordan sjekke betalingsanmerkninger?

Du kan sjekke om du har en betalingsanmerkning gjennom et kredittopplysningsbyrå. Datatilsynet tilbyr en oversikt over disse byråene. Det kan være lurt å gjøre dette jevnlig, spesielt om du planlegger å søke om lån eller kreditt.

Slette betalingsanmerkninger

For å få slettet en betalingsanmerkning må hele det utestående beløpet betales. Når kravet er oppgjort, skal kreditor eller inkassobyrået sørge for at anmerkningen slettes fra registrene. Det kan være smart å følge opp med kreditor og be om en bekreftelse på at anmerkningen er slettet. Du kan også sjeke med et kredittopplysningsbyrå for å være på den sikre siden.

Hvis gjelden forblir ubetalt kan anmerkningen vare i opptil fire år. Anmerkninger slettes automatisk etter denne perioden, forutsatt at ingen nye krav har oppstått.

Lån når du har betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning kan gjøre det utfordrende å få lån, kredittkort eller annen form for kreditt, ettersom anmerkningen signaliserer til banken at låntaker representerer en høyere risiko.

Den beste løsningen er å betale kravet slik at anmerkningen slettes før du søker om lån. Hvis dette ikke er mulig, finnes det banker som tilbyr og spesialiserer seg på lån til kunder med anmerkninger. 

Hos disse bankene er det mulig å få lån selv med betalinganmerkning. Slike lån kommer ofte med høyere renter. Totalt vil et slikt lån koste mer, med en effektiv rente som ofte er høyere enn på lån uten betalingsanmerkning. Derfor bør en slik løsning kun være en midlertidig løsning. Når betalingsanmerkningen er slettet, vil de fleste ordinære banker være mer åpne for å ha deg som kunde.

Hvordan påvirker betalingsanmerkninger hverdagen?

En anmekning kan ha betydelig innvirkning på flere økonomiske aspekter i hverdagen. For eksempel kan du bli nektet mobilabonnement og forsikring, eller at du kun kan betalte forskudd på enkelte tjenester. Anmerkningen kan også føre til at du blir nødt til å betale større depositum eller forhåndsbetaling for leie av bolig. Dette betyr at en betalingsanmerkning kan medføre både økonomiske og praktiske utfordringer som påvirker din økonomiske hverdag.

Konsekvenser

En betalingsanmerkning kan gjøre det vanskelig å få lån, kredittkort eller inngå avtaler om forsikring, mobilabonnement og leie av bolig. I enkelte tilfeller kan anmerkninger også påvirke jobbmuligheter - særlig i yrker som krever økonomisk tillit.

Hvis du har betalingsanmerkninger og opplever vansker med å betjene gjelden, kan en gjeldsordning være en løsning. Gjeldsordningen kan hjelpe deg med å sette opp en plan som gir deg tid til å nedbetale gjelden.

Unngå betalingsanmerkning

Den beste måten å unngå en betalingsanmerkning på, er å ha god kontroll over økonomien din. Betal regningene i tide, og ta kontakt med kreditor med en gang du ser at du ikke klarer å betale innen fristen. Mange kreditorer er villige til å diskutere en nedbetalingsordning eller gi betalingsutsettelse dersom de blir kontaktet.

  • Sett opp et budsjett for å få oversikt over inntekter og utgifter
  • Automatiser betaling av faste regninger
  • Sett av penger til uforutsette utgifter, slik at du har en buffer