SeniorLån, fornuft og følelser
SeniorLån kan gi mer frihet ved å frigjøre verdier låst i bolig. Les hvordan Ove R. Methlie og kona Turid valgte å gjøre det.
PUBLISERT · FOTO: Paul S. Amundsen
Frigjøre verdier
- I vårt tilfelle var det en situasjon i familien som gjorde at vi måtte hjelpe til, sier Ove R. Methlie (77) til NRK Dagsrevyen.
Han er en av mange som har valgt å frigjøre verdier "låst" i egen bolig, ved å ta opp SeniorLån i BN Bank. En løsning stadig flere velger for å få en romsligere hverdag i pensjonisttilværelsen.
Det er desember og utenfor vinduet snør det sparsommelig ned over det grønne huset oppe på Paradis i Bergen. I godstolen ved vinduet sitter den pensjonerte sivilingeniøren Ove R. Methlie og snakker med NRKs utsendte reporter. Brillene sitter godt plantet oppe på neseryggen og ansiktet bærer spor etter et langt og erfaringsrikt liv. Tema for samtalen er det mye omdiskuterte SeniorLån.
Ove har sett seg lei av alle som omtaler seniorlånskunder som lettlurte og har selv spurt om å få snakke ut om valget i media. Det er nå litt over et år siden han og kona, Turid, valgte å ta opp SeniorLån i BN Bank. Et valg de tok for å hjelpe til i en situasjon som berørte familien.
Kristne verdier og teknologi
Turid og Ove møttes via Sjømannskirken i North Shields, hvor han jobbet som frivillig under studiene på 1960-tallet. Og som han skriver selv på Sjømannskirkens nettsider: «Her møtte jeg min store kjærlighet.» Forlovelsen feiret de i kirken i London, og på 1970-tallet vendte de tilbake med familien. Her ble de igjen en aktiv del av menigheten, samtidig som Ove for en treårsperiode var leder for oppbyggingen av en norskeid bedrift.
Toronto, Oslo, Stockholm, London og Lørenskog. Det ble over 40 års arbeid innenfor informasjonsteknologi og bedriftsledelse i inn- og utland. Oppgavene var mange og omfattet alt fra produksjon og bruk av datautstyr, til oppbygging/omstrukturering og ledelse av bedrifter.
Etter et langt liv, endte til slutt Ove og familien tilbake der de hørte hjemme: I Bergen hvor han selv vokste opp. Her var han bl. a. involvert i digitaliseringsarbeid innenfor forsikringsbransjen, bedriftsutvikling og konsulentarbeid fram til han pensjonerte seg. Sitt kristne engasjement tok han med seg, med blant annet styreverv i Bergen KFUK-KFUM Ynglingen.
Mindre til arvingene
«Kan boligen gi mer å leve for?» Ordene står på brosjyren om SeniorLån fra BN Bank, som Ove blar møysommelig gjennom. Informasjon er viktig når det gjelder beslutninger som berører penger og familie, og er ikke noe den tidligere bedriftslederen tar lett på. Det grønne huset i Fana, med poststed Paradis, har i mange år vært familiens hovedsete. Og det er disse verdiene han og Turid har valgt å frigjøre, for å hjelpe nettopp familien.
Ekteparet betaler verken avdrag eller renter, og kan bo i huset så lenge de lever. Det er først den dagen de faller fra eller huset eventuelt selges, at lånet må betales tilbake i sin helhet. Men hva tenker egentlig arvingene om dette?
- Ja, det blir mindre til arvingene, men de arvingene vil klare seg bra selv. Og de sier også selv at de klarer seg bra selv, forteller han til NRK. Begge barna sitter med egne hus og er ifølge faren ikke «redde for at det blir for lite».
En holdningsendring
Det er ikke mange generasjoner siden det å la det bli mindre igjen til arvingene var en uhørt holdning, men dette har nå endret seg.
- Stadig flere velger å ta opp seniorlån, bekrefter kommunikasjonsdirektør i BN Bank, Stig Tore Laugen. Pengene brukes på ulike formål.
- Mange velger å gi økonomisk støtte til barn og barnebarn, noen vil pusse opp kjøkkenet, mens andre rett og slett ønsker å ha en romsligere hverdag. Dette fordi de sitter med store boutgifter, samtidig som inntekten etter overgangen til pensjonsalder har blitt mindre, fortsetter Laugen.
- Å ha pengene liggende på kistebunnen, det gir oss ikke noe, avslutter Ove R. Methlie.
Slik fungerer SeniorLån
Med SeniorLån kan du frigjøre deler av sparepengene dine som er bundet opp i boligen. Du trenger ikke betale renter eller avdrag så lenge du bor i boligen. Rentene legges til lånet månedlig.
Du kan få lånet utbetalt som et engangsbeløp eller månedlige utbetalinger, alternativt som en kombinasjon.
Hvor mye du kan låne med SeniorLån avhenger av din alder, samt boligens verdi og beliggenhet.
Kontakt oss om SeniorLån
Ønsker du å vite mer om SeniorLån kan du legge igjen informasjon i vårt kontaktskjema, så vil Terje Ottesen ta kontakt med deg.