Norge er et av landene i verden hvor flest innbyggere eier egen bolig, kanskje er det da ikke så rart at vi er opptatt av å holde den i god stand. Vi ønsker å ta vare på boligen både fordi verdien skal stige eller holde seg, og fordi vi selvfølgelig ønsker å trives i boligen. Litt over halvparten av det vi bruker på oppussing gjøres fordi det er nødvendig, resten er av estetiske hensyn.

Vi bruker mest på bad og kjøkken

De siste årene har man måttet ta hensyn til stadig strengere tekniske krav og nye våtromsnormer når man skal pusse opp badet, dette medfører naturlig nok en del kostnader. På kjøkkenet bytter folk gjerne ut innredningen og kjøper inn nye hvitevarer. Det vi imidlertid oftest bruker penger på er maling og nye gulv, her er det også enklere å gjøre mer av arbeidet selv.

Stuen og entréen er det vi pusser opp oftest, i gjennomsnitt hvert tiende år. Vaskerom, kjeller- og loftstue er det vi pusser opp sjeldnest med en oppussingsfrekvens på ca tjue år. Når vi nordmenn pusser opp viser tall fra Prognosesenteret at vi gjennomsnittlig faktisk bruker så mye som 100 000 kroner når vi først pusser opp.

Yngre pusser opp oftere enn eldre

Det er de yngste, i aldersgruppen 20-39 år, som pusser opp oftest. Her finner man ulike prosjekter ca hvert 2,5 år. De eldste aldersgruppene foretar endringer i gjennomsnitt ca hvert fjerde år. I Norge er det fremdeles slik at vi gjør mye av oppussingen selv, og dette gjelder spesielt de yngre, hvor tre av fire gjør jobben selv. Dess eldre vi blir, jo mer hjelp får vi fra faglærte og proffer. 

Låne til oppussing eller bruke oppsparte midler?

Det er flere måter å finansiere oppussing av boligen på. Legger man en litt langsiktig plan for de endringene man ønsker å foreta seg, er det fint mulig å spare opp penger til prosjektet. I overkant av 20 prosent bruker kun oppsparte penger når de pusser opp. Mange velger imidlertid å benytte seg av lån. Tall fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO viser at blant de som har vanlig boliglån eller rammelån, bruker vel 60 prosent av disse deler av lånet til å pusse opp. 10 prosent velger å bruke forbrukslån, mens 7 prosent benytter kredittkort.

Bruk seriøse håndverkere og tenk bærekraftig

Enkle oppgraderinger gjør man ofte selv, men skal du leie inn håndverkere er det viktig at du gjør en bakgrunnssjekk for å sjekke fagkunnskap og eventuell sertifisering. Det blir stadig strengere krav til å dokumentere kvalitet på oppussingarbeid og hvem som har utført jobben. Skriv kontrakt før oppdraget settes i gang, og ikke betal før du har tatt en befaring eller sett over arbeidet som er gjort. Mer relevant informasjon knyttet til valg av seriøse håndtverkere finner du i Tettpå- veilederen på skatteetaten.no

I tillegg kan det lønne seg å være "grønn" når du skal pusse opp. Det å tenke bærekraftig og langsiktig når du skal gjøre endringer er kanskje både enklere og billigere enn du tror. Med stadig utvikling i teknologien er det fint mulig å oppgradere huset ditt på en bærekraftig måte og samtidig forbedre inneklimaet. Det er også mulig for private husholdninger å få støtte fra Enova i forbindelse med tiltak som bedrer energibruken i egen bolig. Her kan du lese mer om støtte til energitiltak.

Hvordan få råd til oppussing?

  • Lag et budsjett og en spareplan

Vurder om oppussingen må gjennomføres øyeblikkelig. Hvis det kan vente – sett opp et budsjett og en spareavtale som skal gå over en bestemt periode, så du får spart opp det beløpet du trenger for å komme i mål med oppussingen.

  • Gjør så mye som mulig selv

Lei kun inn håndverker der det er krav om fagfolk og gjør resten selv. Det finnes mange gode veiledninger på internett og YouTube, i tillegg er selgerne i byggevareforretninger svært behjelpelige med tips. Om du må leie inn håndverker – få tilbud fra flere for å sammenligne pris (Mittanbud).

  • Feriepenger/skattepenger

Har du muligheten kan du legge av en del av feriepengene, og kanskje skattepenger hvis du får tilbake det, så har du litt til oppussingsprosjektet ditt.

  • Selg unna ting du ikke bruker

Kanskje har du møbler, barneutstyr, sportsutstyr eller andre ting som kan selges. Gå igjennom boder, skuffer og skap, og legg ut ting du ikke bruker på f.eks. kjøp/salg-sider på Facebook eller Finn.no.

  • Opplåning

Har du ledig sikkerhet i boligen din kan opplåning være en mulighet. Da vil du øke det eksisterende boliglånet ditt, og på den måten få tilgjengeliggjort midler til oppussing.

Oppussing kan føre til ny verdivurdering av boligen

En annen viktig ting å tenke på når man pusser opp boligen er at det kan føre til en ny verdivurdering. Oppgraderinger og moderniseringer kan gjøre boligen mer attraktiv for potensielle kjøpere, og dermed øke verdien på boligen. Dette kan være en god investering for fremtiden, spesielt hvis man planlegger å selge boligen etter oppussingen.

Det er imidlertid viktig å huske at oppussing kan koste mye penger, så det er lurt å planlegge godt og sette av tilstrekkelig med midler til prosjektet. Vær også realistisk med hva du kan gjøre selv og hva du må få hjelp til, for å unngå å bruke mer penger enn nødvendig.

Portrett av bankrådgiver Bernt Oskar i BN Bank

Trenger du opplåning?

Er du boliglånskunde hos oss i dag og ønsker å låne mer? Opplåning er ofte et bedre alternativ enn kortsiktig kredittkortgjeld eller forbrukslån.

Ta kontakt med oss i dag
Telefon: 73 89 20 00
E-post: post@bnbank.no