Planlegg boligkjøpet

  1. Sjekk tidligere priser dersom boligen har vært solgt før - banken kan hjelpe deg
    I en undersøkelse fra 2017 blant 400 førstegangskjøpere oppgir bare 1 av 7 førstegangskjøpere å ha sjekket pris ved tidligere omsetning av leiligheten de byr på. 1 av 4 har heller ikke sjekket pris ved omsetning av tilsvarende leiligheter tidligere. Vi tror dessverre ikke dette har forandret seg mye.

    Mange bruker litt mer tid på visning, men ser fortsatt mye på utseende på boligen, og for lite på kalde fakta rundt historisk prisutvikling og tidligere salg. Her kan vi som bank hjelpe deg. Du kan be om rapporter på gjennomsnittspriser, omsetningstid og avvik fra prisantydning på boliger av samme type som du er på utkikk etter.

    Alternativt kan du bruke tilgjengelig informasjon på bl.a. Finn.no for å se hvordan prisutviklingen har vært i området du leter etter bolig, og søke på annonser i det samme området.
  2. Dann deg et bilde av hva du bør få for pengene
    Gå på visning på eiendommer med både høyere og lavere prisantydning enn du tror du har råd til. Følg med på Finn.no og sjekk hva tilsvarende boliger ligger ute for og har blitt solgt for i samme område, og finn ut hva som vil være et fornuftig prisnivå.
  3. Vurder hva som er riktig pris på akkurat den boligen du skal på visning på
    Kjøper du en leilighet med svært høy kvadratmeterpris i forhold til sammenlignbare leiligheter i området vil du kunne påregne lavere verdistigning ved et videresalg.
  4. Kan du leie ut?
    Kjøper du en leilighet med ett eller to ekstra soverom har du mulighet til å leie ut. Da kan du få ekstrainntekter som gir deg mulighet til å få høyere lån. Kanskje får du også en ny venn eller to med på kjøpet!
  5. Sjekk om foreldrene dine kan hjelpe deg
    Kanskje sitter det langt inne å be mamma og pappa om hjelp, men har de god økonomi og sikkerhet i boligen sin kan det være løsningen:
  • Realkausjonister: Det betyr at de stiller sin bolig som tilleggssikkerhet for ditt lån, da kan du faktisk få lånt opp til 100 prosent av kjøpesummen.
  • Medlåntakere: Hvis du for eksempel er under utdanning og antar at du er ute i jobb om et par år kan dette være en midlertidig løsning.
  • Forskudd på arv: Kjærkommen hjelp i etableringsfasen.

Husk at om foreldrene dine hjelper deg må de tenke nøye gjennom hvilke andre planer de har fremover. Stiller de som realkausjonister eller medlåntakere vil det kunne få betydning hvis de selv ønsker å låne mer penger i egen bank.

Boliglån for deg som er førstegangskjøper

Å kjøpe din første bolig er en stor milepæl, men husk at det ikke er slik at du absolutt MÅ låne mest mulig. Finn ut sammen med rådgiveren din hva som er en fornuftig maksgrense med tanke på kjøpesum.

Er du typen som kan kutte ned litt på de daglige utgiftene du har i dag og er komfortabel med en litt stram økonomi, eller må du ha romslighet og litt til overs? Det er viktig å tenke over at du skal leve med lånet.

Snakk med en rådgiver i banken om hvordan du som førstegangskjøper kan få boliglån, og mulighet til å kjøpe din første bolig.

Vi i BN Bank hjelper deg gjerne på veien mot boligdrømmen. Er du allerede klar for å kjøpe bolig kan du søke om finansieringsbevis her.

Lykke til!

LES OGSÅ: Hvor mye kan jeg kjøpe bolig for?

PS! Kjekt å vite om startlån i Husbanken:

Er du ungdom og mangler egenkapital, er du ikke i målgruppen for startlån. Startlån er for personer som ikke får lån i vanlig bank til kjøp av bolig, og som heller ikke har mulighet til å spare. Det forutsettes at du utnytter din mulighet for å spare opp nødvendig egenkapital og søker lån i vanlig bank.