Slik bruker du lånekalkulatoren
1
Kjøpesum
Angi prisen på boligen du vurderer å kjøpe. Kjøpesum og egenkapital legger grunnlaget for lånebehovet ditt.
2
Ønsket lånesum
Skriv inn lånebeløpet. Du må ha 10 % egenkapital, lånebeløpet kan derfor maksimalt være opptil 90 % av kjøpesummen.
3
Rente
Velg rentesats. Kalkulatoren viser en standard rente, men du kan justere denne etter ditt lånetilbud eller for å simulere renteendringer.
4
Nedbetalingstid
Velg ønsket nedbetalingstid, som 25 eller 30 år. Lang nedbetalingstid gir lavere månedsbeløp, men høyere totale rentekostnader.
5
Avdragsfrihet
Velg eventuelt en avdragsfri periode. I avdragsfri perioder betaler du kun renter, noe som reduserer månedlig innbetaling midlertidig.
Pris på lån
- Lån over kr 4 000 000
- nom. 5,49 %
- eff. 5,66 %
- Lån under kr 4 000 000
- nom. 5,79 %
- eff. 6,00 %
- Endelig rentesats på lånet settes på bakgrunn av objektive kundedata. Effektiv rente beregnes ut fra 25 års løpetid, termingebyr kr 45, etableringsgebyr kr 2 000 med lånebeløp på kr 4 000 000 og kr 2 000 000. Lån større enn 12 millioner prises individuelt basert på en grundig vurdering av alle sider av kundeforholdet.
- Lån over kr 4 000 000
- nom. 5,75 %
- eff. 5,93 %
- Lån under kr 4 000 000
- nom. 6,05 %
- eff. 6,27 %
- Endelig rentesats på lånet settes på bakgrunn av objektive kundedata. Effektiv rente beregnes ut fra 25 års løpetid, termingebyr kr 45, etableringsgebyr kr 2 000 med lånebeløp på kr 4 000 000 og kr 2 000 000. Lån større enn 12 millioner prises individuelt basert på en grundig vurdering av alle sider av kundeforholdet.
- Lån i denne kategorien er forbundet med økt usikkerhet for banken og prises derfor helt individuelt basert på en grundig vurdering av alle sider av kundeforholdet. Endelig rentesats på lånet settes på bakgrunn av objektive kundedata. Priseksempel: Boliglån 4,0 millioner med nominell rente på 6,20 % gir effektiv rente på 6,40 % og totalt innbetalt 7 895 365 kr, forutsatt 2000 kr i etableringsgebyr, 45 kr i termingebyr og nedbetaling over 25 år. Lån større enn 12 millioner prises individuelt basert på en grundig vurdering av alle sider av kundeforholdet.
Hvor mye kan jeg låne til bolig?
Få et estimat for hvor mye du kan låne til kjøp av bolig.
Finansieringsbevis
Søk om finansieringsbevis og vær klar til budrunden!
Fast eller flytende rente?
Finn ut om fastrentelån er noe for deg, og om du bør binde renta.
For deg som skal kjøpe bolig
Få tips og råd til hvordan du håndterer et boligkjøp og boligsalg.
Spørsmål om boliglån
Flere forhold ved din økonomi har betydning for hvor stort boliglån du kan få. Inntekter, utgifter og egenkapital er blant de faktorene som vurderes.
Utlånsforskriften (tidligere Boliglånsforskriften) sier at du kan få maks 5 ganger inntekten din i samlet lån (boliglån + øvrige lån). Hvor mye du har i studielån har med andre ord betydning for hvor mye du kan få i boliglån.
Er dere to som kjøper bolig sammen, er det den samlede inntekten som legges til grunn. Leieinntekter tas også med beregningen dersom du kjøper bolig med utleiedel.
Når det gjelder utgifter ser vi på hvilke andre lån du har, husholdning- og boutgifter, transportkostnader, antall barn og annet forbruk. Vi tar også høyde for at du skal kunne tåle en renteøkning på inntil 3 prosentpoeng.
Test lånekalkulatoren for å se hvor mye du kan låne.
Test boliglånskalkulatoren for å se hvor mye lånet vil koste i måneden.
Hovedregelen er at bankene kan låne ut maksimalt 90 % av kjøpesummen. Når du skal kjøpe bolig betyr det altså at du må ha 10 % egenkapital. I tillegg til dette må du betale omkostningene ved kjøpet. Hvor mye dette beløper seg til, avhenger av hvilken type bolig du kjøper.
- Selveier: Du må betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten. Du må også betale et lite gebyr for tinglysing av skjøte og for tinglysing av bankens sikkerhet.
- Borettslag: Her er omkostningene er betydelig lavere, ca. 5000 kroner.
Som hovedregel kan vi ikke låne ut mer enn 90 % av kjøpesummen når du får boliglån. Det betyr at du må ha 10 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. Har du derimot pant i annen eiendom som tilleggssikkerhet kan dette tas med i beregningsgrunnlaget og kravet om egenkapital kan fravikes. Da kan du potensielt låne inntil 100 % av kjøpesummen med tilleggssikkerhet i for eksempel foreldres bolig.
Når du skal flytte boliglånet ditt, er det noen gebyrer du bør være oppmerksom på.
Etableringsgebyr: Gebyret er på 1500 kroner.
Tinglysningsgebyr til Staten:
- For fast eiendom er gebyret kr 540,- (ved flytting av boliglån er det kr 200,-)
- For borettslag er gebyret kr 440,- (ved flytting av boliglån er det kr 200,-)
* innenfor samme låneramme, samme pantsetter og samme panteobjekt.
Nominell rente er pålydende rente fra vår prisliste og som du ofte får oppgitt når du ber om et tilbud. Effektiv rente beregnes på grunnlag av nominell rente, nedbetalingstid, etableringskostnad og termingebyr. Effektiv rente er det du faktisk betaler. Les mer om nominell rente og effektiv rente her.
En kausjonist er en person (som oftest foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.
Kausjon kan ofte være en god løsning for unge som skal kjøpe bolig for første gang. Det er likevel slik at foreldre bør tenke godt gjennom ansvaret sitt før de inngår en kausjonsavtale, det kan få konsekvenser dersom de ønsker å endre på eget låneforhold.
Les mer om realkausjon hos Finansportalen.
En medlåntaker er en person som tar opp et lån sammen med en hovedlåntaker. Medlåntakeren er solidarisk ansvarlig for å betjene lånet sammen med hovedlåntakeren helt til lånet er nedbetalt.
Hva er renta nå?
Få innsikt i boliglånsrentene til oss, og hva som bestemmer hvilken rente du får på boliglånet ditt. Finn den beste boliglånsrenten her.
Hvor mye boliglån kan jeg få?
Utlånsforskriften gir regler for hvor mye en bank kan låne ut til sine kunder, og legger føringer for hvor mye du kan låne.
Snakk med oss om lån
Avtal møte med rådgiver
Vi jobber hardt hver dag for å sikre at våre kunder er fornøyde. Enten du vurderer å bytte bolig eller bank, eller trenger hjelp med økonomiske beslutninger, er vi her for å veilede deg.
Våre eksperter på boliglån finner skreddersydde løsninger som passer best for deg.
Ring oss på telefon 73 89 20 00 eller send oss en e-post til post@bnbank.no.