Bestill finansieringsbevis før du skal kjøpe bolig, så vet du hvor mye du kan låne i banken og er forberedt i en budrunde. Det er gratis, og det er raskt og enkelt å søke.
Drømmen om egen bolig ble virkelighet
Da Maiken B. Engen (25) og samboeren Peter Strøm (26) kjøpte seg leilighet, var sparing, planlegging og god hjelp helt avgjørende for at det unge paret nådde drømmen om egen bolig.
Kjøpe sin første bolig
Det å kjøpe sin første bolig er en opplevelse som setter spor hos de fleste. Maiken og Peter hadde egentlig en plan om å vente til sommeren 2020 med å kjøpe. Da de fikk innvilget finansieringsbevis rundt årsskiftet begynte de likevel å se litt på hva som lå ute til salgs i det området de kunne tenke seg å bo.
- Vi fant noen leiligheter på Reppe på østsiden av Trondheim, men hadde et ønske om å bo enda nærmere familien. Da det dukket opp en 3-roms leilighet på Jakobsli i riktig prisklasse tente jeg umiddelbart, sier Maiken.
- Peter hadde ikke anledning til å bli med på visningen, så jeg tok med pappa i stedet. Han sier alltid det han mener, og jeg tenkte at vår felles opplevelse kunne overbevise Peter om at dette var drømmeleiligheten, sier hun og smiler.
- Da vi kom på visning var leiligheten helt strippet for inventar og så helt super ut! Jeg falt pladask og var ikke i tvil om at vi skulle legge inn bud dagen etter.
LES OGSÅ: Lurer du på hva du skal se etter på visning? Se sjekkliste til visning her.
Spennende budrunde
Leiligheten hadde prisantydning på 3.090.000 kr, men Maiken og Peter la først inn bud godt under dette. Det viste seg imidlertid at det var flere som var interesserte, og det tok ikke lang tid før det tikket inn varsel om at høyeste bud hadde kommet over 3 millioner. Da Maiken så la inn bud på 3.050.000 kr ble det stille en liten stund.
- Jeg var skikkelig nervøs. Så ringte megler og kunne fortelle meg at han hadde en «dårlig» nyhet – «Dere må flytte i mars!». Vi hadde fått aksept på budet!
- Jeg var helt ferdig etter budrunden! Underveis måtte jeg holde Peter orientert, og jeg var redd for å tekste feil beløp da jeg skulle legge inn bud. Vi snakker tross alt om over 3 millioner kroner, sier Maiken oppglødd.
Får hjelp av foreldrene, men ønsker å ha kontroll selv
Både Maiken og Peter har fokusert på å spare opp egenkapital til kjøpet.
- Samlet hadde vi vel ca 300.000 kr på BSU og omtrent 100.000 kr på andre sparekontoer før vi kjøpte. Vi valgte imidlertid å la BSU-pengene stå som sikkerhet for boliglånet, så kan vi fortsette å spare der, renten er jo så god og det samme er skattefordelen, forteller Maiken.
Oppdatering: Nye BSU-regler. Les om BSU-reglene her.
De oppsparte midlene på BSU-konto var imidlertid ikke tilstrekkelig for å dekke inn kravet om 10 % egenkapital ved kjøpet. Foreldrene til Peter stilte derfor sin bolig som tilleggssikkerhet for lånet, dette kalles realkausjon. Denne løsningen er vanlig hos mange unge som skal inn på boligmarkedet, når de ikke har nok fri egenkapital.
- Optimalt sett skulle vi gjerne ha klart dette helt uten hjelp, men vi har en plan om snart stå helt alene om lånet, sier Maiken. - For det første har boliglånsrenten blitt satt ned flere ganger siden vi tok opp lån. Dette ga oss egentlig 2.000 kr i reduserte månedsutgifter, men jeg tenkte at vi kan jo opprettholde den opprinnelige innbetalingen, da betaler vi ned lånet raskere, fortsetter hun. - I tillegg har vi pusset opp og gjort noen fine, men enkle oppgraderinger, og fått ny verdivurdering på 3.400.000 kr.
- Målet er at vi gjennom raskere nedbetaling av lånet, samt en litt høyere verdi på boligen, ganske snart kan slette tilleggssikkerheten i Peters foreldres bolig. Da står vi helt alene om dette og har ingen økonomiske forpliktelser overfor andre.
Du kan spare både tid og penger på god planlegging
Maiken og Peter ønsket å gjøre noen enkle endringer i leiligheten før de flyttet inn, og planla derfor godt før de skulle overta.
- Jeg skulle fortsette å skrive på Masteroppgaven min og ville ikke bo i et kaos, sier Maiken. - Vi bestemte oss for å legge nytt gulv og fikk kjøpt det til 30 % redusert pris.
På badet byttet vi ut den gamle baderomsinnredningen med en kjøkkeninnredning og benkeplate fra Ikea, så fikk vi satt vaskemaskina under der – veldig praktisk! I tillegg malte vi veggene i leiligheten, så da vi skulle flytte inn hadde vi fått ordnet det slik vi ønsket å ha det.
Hun forteller videre at de har fått masse hjelp fra venner, foreldre og besteforeldre, noe hun setter stor pris på. Det har også vært veldig lærerikt.
– Jeg føler meg som en ekspert på maling, silikon og fugemasse nå, sier Maiken og ler. - Men det er jo faktisk sånn at det er veldig gøy å gjøre ting selv, da blir det enda mer ens eget. Ikke behøver det å være så dyrt heller.
Man kommer ofte langt med overflatebehandling og litt interesse for interiør. Jeg har for eksempel malt opp noen gamle nattbord og kjøpt et billig kjøkkenbord som jeg også malte opp i ny farge. Det trenger ikke være nytt for at det skal være fint, forklarer Maiken, og nevner samtidig at hun er glad hun har arvet morens sans for detaljer.
Førstegangskjøpere blir boende i 3 til 5 år
Det unge paret har funnet seg godt til rette i den nye leiligheten sin.
- Det er utrolig godt å ha noe eget, føle at en betaler til seg selv, sier Maiken. Hun har skrevet ferdig masteroppgaven sin og har fått vikariat i 100% stilling som miljøterapeut i Trondheim kommune fra høsten av. Samboer Peter jobber som kundekonsulent hos EnterCard.
- Nå skal vi bruke tida fremover til å bo oss godt inn i leiligheten. Med fulltidsjobb for begge har vi gode muligheter til både å betale ned lån og samtidig legge oss opp en buffer på sparekontoen. Det kan jo hende det dukker opp uforutsette ting eller at vi plutselig finner ut at vi må gjøre noen endringer i leiligheten, da er det greit å ha spart opp noen kroner, sier Maiken.
- Vi blir boende her en god stund, i hvert fall i 5-6 år. Det er dyrt å flytte, det blir jo fort 200.000 kr bare i kostnader ved kjøp og salg, og nå trives vi jo så godt her. Med et ekstra soverom er det jo plass til én ekstra også, sier hun og smiler.
Tips til de som er i samme situasjon
- Planlegg godt, det lønner seg. Vi handlet som nevnt inn alt før vi begynte oppussingen, da hadde vi kontroll på kostnadene og slapp store utgifter på unødvendige impulskjøp. Ellers kan man finne mange billige og gode løsninger ved å være litt kreativ, og ikke vær redd for å gjøre ting selv. Det er både morsomt og lærerikt. Og har du/dere mulighet til å kjøpe, gjør det nå, renten er kjempelav og gir deg muligheten til å betale ned raskere på lånet, avslutter Maiken.
Flytte sammen
Det er et stort steg å gå fra å bo alene til å flytte sammen. Hvilke rettigheter har samboere, og hva bør du vite om denne boformen?