Skattemelding - unngå skattesmell
Tipsene om å gå gjennom fradragene på skattemeldingen er mange. Like viktig som å sjekke fradragene er det å sørge for at de riktige opplysninger er registrert. Endre Jo Reite er privatøkonom i BN Bank, og her gir han deg noen tips til områder du bør sjekke om opplysningene er riktige.
REDIGERT
Unngå skattesmell på utleieinntekter
Om ikke alle inntekter oppgis kan man risikere skattesmell. De siste årene har mange benyttet tjenester som AirBnB til utleie av egen eiendom.
Fra 2020 har AirBnB og lignende utleieportaler rapportert inntektene dine til Skatteetaten. For korttidsutleie av egen bolig eller hytte skal du skatte av 85% av all inntekt over 10.000 kroner, med en skattesats på 22 %. Korttidsutleie er utleie der leieforholdet er kortere enn 30 dager, og samme regel gjelder for utleie av din egen fritidsbolig.
LES OGSÅ: Skatt og samboere.
Konsekvensen av å ikke rapportere inntekter kan bli betydelig straffeskatt. Risiko er nå enda større for at feil avdekkes, og det kan bli dyrt. Skatteregningen øker da vanligvis med 20% tilleggsskatt, men du kan risikere opptil 60% tilleggsskatt om det er feil som vurderes som grov. Retter du feilen selv unngår du dette.
LES OGSÅ: Slik laster du ned skattemeldingen fra Altinn.
Ikke glem kryptovaluta
Skatteetaten har tidligere opplyst at de antar at flere titusener har formue i kryptovaluta, men samtidig at mange har glemt å opplyse om formue og gevinster på skattemeldingen. Dette er et område hvor skattemyndighetene vil ha stort fokus fremover, og derfor viktig å få ryddet i nå.
Det er ikke bare viktig å rapportere formue og gevinst i kryptovaluta for å unngå tilleggsskatt, men du kan også få problemer med å ta ut gevinsten gjennom en norsk bank dersom du ikke kan dokumentere at du har opplyst om gevinster og formue i skattemeldingen. Husk også å ta vare på all dokumentasjon på transaksjoner.
Mange glemmer også at manglende opplysninger om formue og gevinster i skattemeldingen kan gi deg trøbbel med banken din når du skal dokumentere at gevinstene er lovlig.
Når det gjelder kryptovaluta så kan manglende dokumentasjon på transaksjoner, og manglende skatterapportering faktisk gjøre det vanskelig å få tatt ut gevinsten i Norge. Mange er heller ikke klar over at også kjøp med kryptovaluta skal meldes.
Lykke til!
Endre Jo Reite
Endre Jo Reite er privatøkonom og direktør for personmarked i BN Bank. Han er utdannet sivilingeniør fra NTNU, samt innehar doktorgrad innen økonomi og ledelse fra NTNU.
PS! Husk at skattemeldingen må endres og leveres senest 30. april.
Spørsmål om skatt
Skattemeldingen sendes ut i mars/april hvert år til alle som mottar lønn, pensjon eller uføretrygd.
De fleste vil få skatteoppgjøret i perioden fra april til juni, mens noen må vente til høsten. Alle vil ha mottatt oppgjøret innen 1. desember.
Skattesatsen varierer avhengig av inntekten din. Her er noen generelle retningslinjer:
Inntektsskatt: Den generelle skattesatsen på lønn og andre inntekter er 22 %.
Trygdeavgift: I tillegg til inntektsskatten betaler lønnstakere en trygdeavgift på 8,2 %, noe som gir en total skattesats på 30,2 % for de fleste arbeidstakere.
Trinnskatt: Det er også en progressiv trinnskatt som øker med inntekten. For 2024 er trinnene som følger:
Trinn 1: 1,7 % for inntekter mellom 190.350 og 267.900 NOK.
Trinn 2: 4,0 % for inntekter mellom 267.900 og 643.800 NOK.
Trinn 3: 13,2 % for inntekter mellom 643.800 og 969.200 NOK.
Trinn 4: 16,2 % for inntekter over 969.200 NOK.
Formuesskatt: Det er også en formuesskatt på nettoformue over et visst beløp, med en sats på 0,85 %.
Disse satsene kan variere noe avhengig av individuelle forhold og eventuelle fradrag. For en mer nøyaktig beregning kan du bruke Skatteetatens skattekalkulator.
Skattemeldingen må leveres innen 30. april hvert år. Hvis du har et enkeltpersonforetak, må du levere senest 31. mai, og det må gjøres på nett.
Formue er alt du eier av verdi, som penger, hus, bil og aksjer. Bruttoformue er den totale verdien av eiendelene dine før gjeld trekkes fra, mens nettoformue er det som gjenstår etter at gjelden er trukket. Formuesskatt beregnes basert på nettoformuen.
Banken rapporterer dine innskudd og opptjente renter per 31.12 til Skatteetaten. Dette gjelder uavhengig av om det er en ordinær konto (brukskonto, sparekonto osv) eller en fastrentekonto.
- Ordinære innskuddskontoer (brukskonto, sparekonto osv) har årlig kapitalisering av renter. Det vil si at opptjente renter blir lagt til kontoen slik at de er disponible på kontoen din rett etter årsskiftet.
- For fastrenteinnskudd er det slik at rentene blir lagt til kontoen din først etter utløp av bindingstiden.
Du må ikke betale skatt av sparepengene dine, men du må betale skatt av renter du tjener på sparekontoen. Banken rapporterer inn renteinntektene dine til Skatteetaten, og i dag er skatten på renter 22 %.
Det er verdt å nevne at hvis du er formuende og har totale verdier som overskrider grensen for å betale formuesskatt, så inngår innskuddet ditt i denne verdiberegningen.