Hva er en fremtidsfullmakt?

En fremtidsfullmakt er et dokument som gir en fullmektig, valgt av deg, ansvar for å ivareta dine interesser hvis du en gang i fremtiden ikke er i stand til å gjøre det selv. Dette kan være på grunn av sykdom, eller andre årsaker som gjør deg ute av stand til å ivareta deg selv.

Ved å velge en person du stoler på, kan du sikre deg at dine øsker blir respektert og at viktige beslutninger blir tatt på en måte som du er komfortabel med. 

Statsforvalterens rolle: Hvis du ikke har en fremtidsfullmakt, er det Statsforvalteren som velger en person til å ivareta dine interesser. Ved å lage en fremtidsfullmakt kan du selv bestemme hvem denne personen skal være.

- Hvis du blir for syk til å formidle ønskene dine og har skrevet fremtidsfullmakt, har du en forsikring som i forkant har gitt deg mulighet til å mene noe om det som er viktig for deg i fremtiden.

Hvorfor skrive fremtidsfullmakt?

Ved å opprette en fremtidsfullmakt, tar du kontroll over viktige aspekter i livet ditt, slik som økonomisk forvaltning, bolig og omsorgsplanlegging. Uten en fremtidsfullmakt kan det bli en lang prosess for dine nærmeste å få kontroll over dine saker, noe som ofte krever innblanding fra Statsforvalteren. 

Fullmakten kan dessuten bidra til å forebygge eventuelle konflikter.

Hva kan du bestemme i fremtidsfullmakten? 

En fremtidsfullmakt kan omfatte både økonomiske og personlige forhold. Her er noen viktige områder du kan bestemme over:

Økonomiske forhold

  • Forvaltning av midler: Du kan gi spesifikke instrukser om hvordan fond, bankkontoer eller andre verdier skal håndteres.
  • Bolig og eiendom: Skal boligen din selges om du må flytte på sykehjem? Hvem skal ha ansvaret for vedlikehold og eventuelt salg av boligen?
  • Arveplanlegging: Kanskje det er aktuelt å forkuttere arv til barn eller andre arvinger, eller å spesifisere hva som skal gjøres med eventuelle salgsbeløp fra eiendommen.

Personlige forhold

  • Pleie og omsorg: Hvis du har spesielle ønsker for pleie, som hvilke omsorgstjenester du foretrekker eller hvor du ønsker å bo, kan dette inkluderes i fullmakten.
  • NAV: Du kan også spesifisere hvem som skal representere deg overfor NAV for å håndtere pensjon.

Tips: Får du tildelt plass for langtidsopphold ved kommunalt sykehjem sier kommunale forskrifter at opptil 85 prosent av inntektene dine vil gå til vederlag til kommunen. Dette er det viktig å tenke over når man skriver en fremtidsfullmakt. Mange har et ønske om at barna skal kunne selge eiendommen sin, og hvis du er en av de som ønsker dette bør det presiseres tydelig i fullmakten.

Hvordan skrive en fremtidsfullmakt?

Det er mulig å skrive en fremtidsfullmakt selv. Her er noen trinn du kan følge:

  1. Last ned mal: Statsforvalteren tilbyr et eksempel på fremtidsfullmakt, som kan tilpasses dine spesifikke behov.
  2. Vitnesignering: Dokumentet må signeres av to vitner. Disse vitnene kan ikke være nære slektninger av deg eller din fullmektig.
  3. Erklæring: Vitnene bør bekrefte at du forstod betydningen av handlingen når du signerte fullmakten.
  4. Tinglysning? En fremtidsfullmakt trenger ikke tinglysning for å være gyldig. Hvis den omhandler økonomiske forhold, må den likevel stadfestes av Statsforvalteren når den trer i kraft.

Tips: Du kan også konsultere en advokat for å sikre at fremtidsfullmakten dekker alle dine behov. Dette kan gi trygghet, særlig i tilfeller der komplekse økonomiske forhold eller eiendommer er involvert.

Hva koster en fremtidsfullmakt?

En fremtidsfullmakt kan opprettes gratis om du velger å gjøre det selv. Hvis du ønsker hjelp fra en advokat for å sikre at fullmakten utformes riktig, vil det kune medføre et honorar. Prisene varierer avhengig av advokatens tjenester og din spesifikke situasjon.

Dette må du huske:

  • Fullmakten må signeres av to vitner som er til stede samtidig når du signerer fullmakten.
  • Vitnene kan ikke være nær familie eller fullmektigens nære familie.
  • Vitnene bør signere en erklæring som viser at fullmaktsgiver forstod betydningen av handlingen når han/hun skrev fullmakten.
  • Fremtidsfullmakten skal ikke tinglyses, det er tilstrekkelig med to vitner for at den skal bli gyldig.
  • Dersom fremtidsfullmakten skal gjøres gjeldende for økonomiske forhold, krever banken at fremtidsfullmakten er stadfestet av Statsforvalteren.

Vanlige spørsmål om fremtidsfullmakt

Fylkesmannen har plikt til å sørge for at noen ivaretar dine interesser dersom du blir ute av stand til å gjøre det selv. Med en fremtidsfullmakt gir du i stedet selv en fullmektig anledning til å ivareta disse interessene. Én eller flere personer kan da representere deg og ta stilling til og dekke behovene dine dersom du en gang i fremtiden blir så syk at du ikke klarer dette selv. Ordningen er gratis og du kan selv skrive den. Ønsker du hjelp av en advokat må du derimot betale for arbeidet.

Du kan lese mer om fremtidsfullmakt her.

Uten en fremtidsfullmakt vil Statsforvalteren utpeke en verge til å ivareta dine interesser.

Fullmektigen kan være en nær slektning, venn eller annen person du stoler på. Personen må være minst 18 år og samtykke til å ta på seg ansvaret.

Ja, så lenge du er i stand til å handle på egen hånd, kan du endre eller tilbakekalle en fremtidsfullmakt.

En fremtidsfullmakt trer først i kraft når du ikke lenger kan ivareta dine egne interesser. En vanlig fullmakt gjelder fra det øyeblikket du signerer den, uavhengig av helsetilstand.

En fremtidsfullmakt skal ikke sendes inn før den trer i kraft. Dokumentet kan oppbevares trygt hjemme, hos fullmektigen, eller hos en advokat. Når den trer i kraft, må fullmektigen sende fremtidsfullmakten til Statsforvalteren for stadfesting, som sikrer at fullmakten er gyldig før den tas i bruk.

Ja, du kan utpeke flere fullmektiger i en fremtidsfullmakt. Du kan enten gi dem ansvar for ulike områder (for eksempel én person til økonomiske forhold, og en annen til personlige avgjørelser), eller be dem samarbeide. Dersom de skal samarbeide, kan det være lurt å inkludere retningslinjer for hvordan avgjørelser skal tas.