Hvor mange kontoer bør man egentlig ha?

God struktur i banken kan være avgjørende for å holde oversikt og kontroll over økonomien. Uavhengig av om du bor alene, med samboer eller med familien, kan det være nyttig med ulike kontoer. Her kommer vi med en anbefaling til hvor mange kontoer man bør ha.

For deg som bor alene

Hvis du bor alene er det ofte enklere å få oversikt over inntekter og utgifter, og desto større grunn til å ha en god struktur i økonomien din. For deg som bor alene, anbefales det å ha følgende kontoer:

  • Brukskonto: Dette er din hovedkonto for månedlige inntekter. Her mottar du lønn og betaler hverdagsinnkjøp som for eksempel mat. Denne kontoen bør ha lave gebyrer og god tilgjengelighet, for eksempel gjennom saldosjekk i widget. Da har du hele tiden oversikt over hvor mye du har på konto.

  • Regningskonto: Fra denne kontoen betaler du alle regninger du har. Eksempler på utgifter som dekkes fra en slik konto er strømregning, forsikring, telefonregning, treningssenter og lignende. Leier du bolig bør du også beregne inn leieutgiftene som en kostnad som skal dekkes fra regningskonto. Lag et overslag over dine faste utgifter og sett opp en fast overføring på dette beløpet til regningskontoen.

  • Belastningskonto: Har du boliglån må du ha en belastningskonto. Følg med på nedbetalingsplanen hvor stor de månedlige terminene er, og sett over beløpet på belastningskontoen slik at banken henter pengene herfra for å dekke låneterminen.

  • Bufferkonto: En bufferkonto er essensielt for å bygge opp et økonomisk sikkerhetsnett. Du bør sikte mot å spare 2-3 månedeslønninger som en buffer mot uforutsette utgifter. Velg en konto med god rente og lett tilgjengelighet slik at pengene både vokser og er raske å ta ut ved behov.

  • Konto for langsiktig sparing: For langsiktig sparing til større investeringer eller pensjon bør man ha en egen konto med høy rente. Kontoen kan ha uttaksbegrensninger så lenge du får høyest mulig rente. Gjør en vurdering rundt hvor mye du kan sette til side hver måned fra lønnen din, over tid vil små beløp bli store. Bruk vår sparekalkulator for å beregne hvor mye du bør sette til side hver måned for å nå ditt fremtidige sparemål.

For deg som bor med samboer

For par som lever sammen, øker kompleksiteten i kontostrukturen noe, men med disse anbefalingene vil dere oppleve den økonomiske hverdagen som oversiktlig og rettferdig.

  • Individuelle brukskontoer: Selv med en felles økonomi er det viktig at hver part har sin personlige brukskonto. Dette gir rom for individuelle utgifter og sikrer en følelse av økonomisk selvstendighet. Her kan dere ha penger til personlige innkjøp uten å måtte rapportere hver minste detalj til hverandre. Dette er typisk hver deres lønnskonto.

  • Felles regningskonto: En felles regningskonto er avgjørende for par som deler løpende utgifter. Her setter begge parter inn et avtalt beløp som dekker felles utgifter som husleie, strøm, internett, bil/transport-utgifter og andre husholdningskostnader. Dette sikrer transparens og felles økonomisk ansvar i forholdet.

  • Matkonto: Å etablere en felles konto for matinnkjøp kan være redningen for mange forhold. Mat er en stor kostandspost i enhver husholdning, og en rettferdig deling av disse utgiftene er da viktig. Opprett en egen konto med to kort slik at dere begge kan gjøre matinnkjøp og belaste fellesøkonomien.

  • Felles sparekonto: Perfekt for å spare mot felles mål som boligkjøp, bryllup eller drømmereisen. Ved å spare sammen skaper dere et økonomisk fellesskap og motiverer hverandre til å nå felles økonomiske milepæler.

  • Individuelle sparekontoer: Ved siden av felles sparing er det sunt å ha individuelle sparekontoer. Her kan hver part spare mot personlige mål eller drømmer som ikke nødvendigvis er en del av de felles planene. Dette gir rom for individuelle økonomiske ambisjoner.

For deg som bor med en større familie

Familier har mange av de samme behovene for struktur som et samboerpar har. Det betyr at man som familie bør ha:

  • Egne konti for lønn
  • Matkonto for felles innkjøp knyttet til mat
  • Regningskonto for felles utgifter
  • Belastningskonto/husleiekonto: En konto som betjener lån eller husleie.
  • Individuelle og felles sparekonto for ulike typer sparemål.

I tillegg bør man ta hensyn til av barna også skal spare og lære om fornuftig bruk av penger. Derfor anbefaler vi disse kontoene utover kontoene nevnt over:

  1. Barnekonto/ungdomskonto: En dedikert konto for barnas lommepenger er en utmerket måte å lære barna om økonomi på. Her kan foreldre sette inn avtalte beløp, og barna lærer gradvis å administrere sine egne penger under trygge rammer. Kontoen muliggjør kontrollerte overføringer og fornuftig bruk. Som foreldre har dere alltid innsikt i barnas kortbruk i nett- og mobilbank. 
  2. Sparekonto for barn: Opprett en egen sparekonto for barna hvor bursdagspenger, konfirmasjonspenger og øvrig sparing settes inn. Dette er en langsiktig spareløsning som kan brukes til fremtidig utdanning, bolig eller andre store utgifter. Vær oppmerksom på skattefordeler på BSU når barna blir eldre.
  3. Forskjellige sparemål: Familier bør ha flere øremerkede sparekontoer for ulike formål. Dette inkluderer egen pensjonssparing, fond for barnas fremtidige utdanning, og midler til fremtidig boligkjøp eller oppussing. Diversifisering av sparemål gir økonomisk fleksibilitet og trygghet.

Generelle tips for alle

Når du skal lage en god oversikt i din bank anbefaler vi deg følgende:

  • Se hvilke gebyrer banken tar for ulike tjenester. Velg en bank som holder gebyrene til det minimale.
  • Se etter kontoer med gode renter, og at kontoen har god tilgjengelighet uten for mange bindinger.
  • Brukt nett- og mobilbank aktivt for å ha oversikt. Widget på telefon er også praktisk for å holde oversikt med saldo. Sjekk muligheten for at barnet kan ha egen app for å sjekke bruk og saldo.
  • Gjennomfør en årlig gjennomgang av økonomien. Setter vi av nok penger på regningskonto, har renten på boliglånet endret seg, dekker beløpet på matkontoen forbruket per måned? Bruk gjerne vår budsjettmal for å få full oversikt.
  • Snakk åpent om økonomi med partner/familie, det kan hjelpe mange som kanskje er i en vanskelig situasjon til å finne løsninger.

Det finnes ingen fasit og løsning som passer alle. Tilpass antall kontoer til din livssituasjon og dine økonomiske mål.