Hva koster det å pusse opp bad?

Å pusse opp badet koster minst 250.000 kroner, selv for et lite bad. I noen tilfeller kan prisen overstige 500.000 kriner, men det avhenger av hvilke materialer og løsninger du velger. En gjennomsnittlig baderomsrenovering koster omtrent 300.000 kroner.

Levetiden på et bad

Bad kan holde så lenge som 50 år, men de fleste vil ha behov for en oppussing før dette. Som oftest holder badet til det er rundt 30 år gammelt, men funksjon, komfort og estetikk blir gjerne noe utdatert innen den tid. 

Det er store forskjeller på bad. Blant de viktigste forutsetningene for badets levetid er utførelse, rør og bruk. Var utførelsen på badet dårlig i sin tid, vil det kunne vare betydelig kortere enn forventet. Er rørene eldre og bør byttes ut, hjelper det ikke om membranen holder i ti år til. Hvordan badet behandles og brukes, vil også virke inn på varighet.

Generelt sett vil et bad som riktig utført vare i minst 20 år, og ofte lenger.

Bad-velvære_1000x.jpg

Overflateoppussing versus totalrenovering av bad

Har du et ti år gammelt bad, som er teknisk solid, er det ingen grunn til at du skal rive det og bygge det opp igjen bare fordi du synes det ser utdatert ut. Da er en overflateoppussing langt mer hensiktsmessig.

Med en overflateoppussing kan du oppdatere badets utseende uten at det koster deg for mye, og uten at du å røre de tekniske elementene. Eksempler på tiltak du kan utføre i forbindelse med en overflateoppussing er:

  • Flis-på-flis
  • Nytt baderomsinventar
  • Ny dusj eller badekar
  • Ny belysning
  • Mikrosement

Er badet ditt derimot mer enn 20 år, og det nærmer seg tid for utbedring, er en overflateoppussing i stor grad bortkastet penger. Da er det bedre å investere i badet og utføre en skikkelig oppgradering som varer.

Skal du totalrenovere badet, vil dette som sagt medføre arbeid tilknyttet elektronikk, rør og membran. Dette er arbeid som man ikke skal kimse av, og som burde utføres av fagpersoner. Elektrisk arbeid skal utføres av fagpersoner.

Dette er også viktig for å få dokumentasjon på at arbeidet utføres korrekt og forskriftsmessig, noe du vil trenge i forbindelse med boligsalg, forsikring og eventuell verdivurdering i forbindelse med refinansiering av boliglånet.

Hva kan man gjøre selv på bad?

På badet er det viktig å være forsiktig med egeninnsats, da det er stor risiko for fuktskader og vannlekkasje. Elektrisk arbeid og arbeid med rør, særlig rør under trykk, skal alltid utføres av fagpersoner. 

Membran er også et arbeid som bør overlates til fagpersoner, me det er teknisk mulig å gjøre det selv. 

Arbeid som kan gjøres relativt trygt selv, er blant annet skifte av toalett, legge flis (og flis-på-flis) og male himling. Det er imidlertid viktig å huske på at dokumentasjon av forskriftsmessig utført arbeid er viktig, spesielt ved boligsalg, forsikringskrav og refinansiering.

Strenge krav til fuktsikring

Badets evolusjon har ført til strenge krav til utførelse. Uten riktig fuktsikring og rørarbeid, vil fukt og vann kunne snike seg inn i konstruksjonen og sakte spise opp treverket i form av råte. 

En vanlig baderomsrenovering består av elektriske arbeider, legging av membran og rørarbeid. Dette er komplekst teknisk arbeid som er vanskelig å utføre selv, og i enkelte tilfeller er det faktisk direkte ulovlig. Behovet for fagarbeid gjør at badet ikke bare blir boligens mest komplekse rom, men også det dyreste rommet å renovere. Eksklusive tilvalg og funksjoner som gulvvarme, hånddukvarmere og smartløsninger vil være med på å øke prisen ytterligere. 

Hvordan få råd til å pusse opp eller renovere badet?

Å pusse opp eller totalrenovere et bad kan være en investering i både komfort og eiendomsverdi, men det kan også være kostbart. Heldigvis finnes det flere måter som kan hjelpe deg med å realisere baderomsdrømmen:

Opplåning: Hvis du allerede har et lån hos oss, kan du søke om opplåning for å finansiere oppussingen av badet. Å øke boliglånet er ofte et bedre alternativ enn kortsiktig kredittkortgjeld eller forbrukslån.

Refinansiere og øke boliglånet: Er du ikke kunde hos oss kan du søke om refinansiering av boliglånet ditt og samtidig søke om økning av lånet for å finansiere oppussingen. Ta gjerne en prat med en av våre dyktige rådgivere om du har spørsmål. 

Sparekonto med høy rente: For de som foretrekker å finansiere oppussingen uten å ta opp lån, kan det være lurt å spare penger på en sparekonto med høy rente. Dette gir deg muligheten til å spare midler over tid, samtidig som pengene dine vokser. 

Uansett hvilken finansieringsmetode du velger, er det viktig å vurdere dine økonomiske behov og muligheter nøye.