Totalrenovering eller overflateoppussing?
Først og fremst må vi skille mellom oppussingsformene totalrenovering og overflateoppussing. Totalrenovering innebærer å rive et rom i sin helhet for så å bygge det opp igjen. Overflateoppussing begrenser seg til overflatene, og inkluderer tiltak som maling, legge flis-på-flis og sette inn ny innredning. Overflateoppussing er vanligvis ukomplisert og relativt rimelig.
Men det er jo ofte slik at pene overflater har lite verdi om det underliggende faller fra hverandre. Overflateoppussing burde som sådan begrenses til rom som er i god teknisk tilstand fra før, og som kun trenger et lite ansiktsløft. Er det et klart behov for teknisk utbedring, blir overflateoppussing fort bortkastet.
Totalrenovering er unektelig langt dyrere enn overflateoppussing, men resultatet blir også et helt annet. Her er det snakk om faktisk fornyelse, både teknisk og estetisk, noe som kan føre til vesentlig verdiøkning av din bolig.
Pris på å pusse opp bad
Bad er det desidert dyreste rommet å pusse opp. På grunn av badets tekniske art, med membran, rør og elektronikk, er det viktig at arbeidet utføres korrekt. Korrekt bygde bad varer gjerne i rundt 30 år, men koster gjerne rundt 300.000 kroner å pusse opp.
Selv om bad er tekniske og kostbare, har et flott og komfortabelt bad med funksjoner som gulvvarme, fossefallsdusj og badekar uendelig mye å si. Nyrenoverte bad kan også ha en betydelig effekt på boligens verdi og attraktivitet ved fremtidig salg av bolig.
Pris på å pusse opp kjøkken
Etter badet er kjøkkenet det dyreste rommet å renovere, og kjøkkenet kan du pusse opp for 150.000 kroner. Her er det imidlertid store prisvariasjoner ut ifra størrelse, materialvalg, hvitevarer og spesialtilpassede løsninger. Når du skal renovere kjøkkenet, kan du også endre på utformingen eller plassering, for eksempel fra lukket til åpen kjøkkenløsning.
Pusse opp stua
Stuer er som regel relativt ukompliserte å renovere. Prisen for å pusse opp stua ligger på mellom 5.000 og 10.000 kroner i følge mittanbud.no. Populære tiltak er å male vegger, himling og lister, og å legge nytt gulv. Er det gamle gulvet skjevt, kan du også benytte muligheten til å avrette det.
Du kan også få flere stikkontakter, sette opp spilevegger og lage plassbygde møbler. Det er også mulig å både rive og sette opp nye vegger for å utvide eller avgrense. Det er enkelt nok å rive lettvegger, men bærevegger er mer kompliserte.
Pusse opp soverom
Soverom er også et relativt ukomplisert rom å pusse opp, og koster vanligvis mellom 5.000 - 10.000 kroner. Maling, nytt gulv og ny belysning vil ha stor effekt uten at det vil koste mye penger. Et skikkelig klesskap, gjerne plassbygd, kan også bli flott.
Det er også mulig å bygge om, og å bygge nye soverom. Husk imidlertid på at soverom ikke kan være et hvilket som helst rom. Det stilles krav til soverom, blant annet hva angår takhøyde og vindu.
Totalrenovere hele leiligheten
Skal du totalrenovere hele leiligheten? Det er ingenting i veien for å ta hele boligen når du først er i gang - da er det enklere å planlegge et gjennomført resultat. Det kan også være mer kostnadseffektivt å ta alt på en gang enn å ta ett og ett rom over tid.
Søknadsplikt
Det er ikke så vanlig at oppussing av leilighet utløser søknadsplikt, men det er heller ikke umulig. Her er noen eksempler på tiltak som utløser søknadsplikt:
- Inngrep i bærende konstruksjon
- Endringer på skorstein
- Bruksendring av rom
Finansiering av oppussing
I BN Bank er vi opptatt av å finne den beste løsningen for deg. Har du planer om å pusse opp leiligheten, men er usikker på hvordan du skal finansiere det? Snakk med en av våre dyktige rådgivere. Sammen finner vi den beste løsningen for ditt prosjekt. Vi tilbyr boliglån med konkurransedyktig rente, muligheter for opplåning og spareprodukter med god rente som kan hjelpe deg med å realisere din drøm om en nyoppusset leilighet.