Er oppussing miljøvennlig?
Uansett hvordan vi pusser opp, vil oppussing i seg selv aldri være miljøvennlig. Det medfører økt forbruk og avfall med møbler, elektronikk, inventar, diverse gjenstander og byggematerialer som kastes til fordel for nye ting.
Mange påvirkes av trender, noe som medfører at de kanskje kjøper mer enn de trenger og utenfor egen stil. I verste fall ender dette med en ny oppussing i løpet av noen få år.
Når det er sagt, betyr ikke dette at man ikke burde pusse opp. Det er viktig at du trives i hjemmet ditt og at hjemmet taes var på. Men unødvendige overflateoppussinger burde unngås. I tillegg er det viktig å påse at arbeidet utføres skikkelig og skaper et pent og varig resultat.
Ta hensyn til miljøet i hver fase av oppussingen
Planleggingsfasen
Mens du utforsker materialer, inventar og farger, kan du også se på muligheten for å få kjøpt ting brukt, hvilke materialer som er mest miljøvennlige og hvordan du kan få resultatet til å vare.
Mange legger ut materialer, som fliser og planker de har til overs, for salg eller gir de bort gratis. I tillegg kan du vurdere om det er mulig å fornye noe av det du har fra før i stedet for å kjøpe nytt. Da lønner det seg å velge bærekraftige materialer, se etter miljømerker som Svanemerket, og å unngå å kjøpe mer enn du trenger.
Når du planlegger, er det også viktig at du bygger noe som varer: Det beste du kan gjøre for miljøet når du pusser opp, er å forebygge neste oppussing. Oppgrader tekniske deler som uansett må byttes ut om noen år, velg materialer som holder seg godt over tid, og velg en stil som samsvarer med din personlighet og som vil gjøre at du trives i hjemmet ditt.
Anbudsprosessen
Om du setter bort jobben, slik mange gjør, er miljøhensyn i stor grad i håndverkerens hender. Men du som kunde kan likevel stille krav til at det blir tatt hensyn i for eksempel kontrakten. Det er også forskjell på hvor opptatt håndverkere er av miljøhensyn. Derfor er det viktig å finne riktig håndverker(e) for jobben. Om du velger en seriøs håndverker, er det langt mer sannsynlig at miljøhensyn blir tatt.
Skatteetaten og BN Bank avtalte høsten 2021 piloten "Tettpå boligkjøper", som har utgangspunkt i tiltaket Tettpå. Tettpå har som mål å hjelpe forbrukeren å velge seriøse håndverkere når de skal pusse opp eller bygge hus. Her kan du sjekke Tettpå-veilederen.
Avfallshåndtering
Det kan godt være at håndverkeren tar seg av avfallet. Mange velger likevel å ta avfallshåndteringen selv for å spare penger. Korrekt håndtering av avfall er en av de viktigste jobbene du gjør for miljøet når du pusser opp.
Påse at avfallet sorteres og kastes riktig - dette gjelder særlig farlig avfall og elektronikk. Sortere.no anbefaler å ha en egen pose for:
- Papp
- Plastemballasje
- Elektrisk
- Farlig avfall
Etter at alt er riktig sortert, må det leveres til riktig sted. Samtidig som det er viktig å sortere det som skal kastes riktig, er det også gunstig å ta vare på det som kan gjenbrukes. Dette kan du selge eller gi bort.
Selg eller gi bort det som er igjen
Når oppussingsprosjektet er ferdigstilt, forhåpentligvis til din store glede og stolthet, burde du gå gjennom det som er til overs. Finn frem materialer som ikke ble brukt, møbler som ble erstattet og generelt sett alt dere ellers ville kastet eller gjemt på loftet, men som fortsatt kan brukes.
Legg dette ut for salg eller gi det bort så andre kan få glede av det og få slippe å kjøpe nytt. Dette reduserer både avfall og unødvendig forbruk, og kan potensielt tjene dere en fin slant.
Når dette er gjort, kan du nyte det nyoppussede resultatet med god samvittighet, forhåpentligvis i mange, lange år fremover.