Hva er kryptovaluta?
Kryptovaluta er en virtuell, digital valuta som fungerer uavhengig av banker. Den kan brukes som betalingsmiddel til utveksling av ytelser eller tjenester som er basert på kryptografi. Det finnes mer enn 2000 typer kryptovalutaer, blant de mest kjente er Bitcoin (som regnes som den første kryptovalutaen), Ethereum og Litecoin.
Hva tenker bankene om kryptovaluta?
Mange har vært heldige med investeringer i kryptovaluta, og for flere har det gitt betydelige gevinster. Når de så kommer til bankene for å overføre gevinst til en norsk bankkonto for å få det gjort om til norske kroner, møter de utfordringer.
Banken kan både nekte å godta overføringer, sperre midlene og nekte å godta gevinsten som egenkapital ved for eksempel boligkjøp. Det kan være fortvilende, men her forsøker vi å forklare hva vi leter etter, og hva du kan gjøre.
Bruke kryptovaluta til boligkjøp
Når flere nordmenn investerer i kryptovaluta, blir det også stadig flere som etter hvert ønsker å realisere sine gevinster. Mange ønsker for eksempel å bruke kryptopenger til boligkjøp. Dette er imidlertid ikke alltid like enkelt.
Når bankene skal vurdere kryptoinvesteringene dine er de pålagt å forsikre seg om at pengene ikke stammer fra for eksempel terrorfinansiering, kriminalitet eller svart arbeid. Dette er noe som er vanskelig å avdekke i forbindelse med kryptovaluta, blant annet fordi bankene ikke har klare regelverk og rammer som er tilpasset dette.
Banken må vite hvor pengene kommer fra
Bakgrunnen for at bankene stiller spørsmål er at vi er pålagt å kjenne opprinnelsen til midler som settes inn i banken, gjøre undersøkelser av at gevinsten ikke stammer fra ulovlige forhold som for eksempel utbytte fra kriminalitet, eller er del av skatteunndragelse.
Det kan ta lang tid for en bank å gjøre nødvendige undersøkelser for å forstå hvor pengene du har investert opprinnelig stammer fra, transaksjonene i kryptovaluta som har skapt en gevinst og eventuelle koblinger til kriminell aktivitet. Likevel er det noen enkle ting du kan gjøre for å gjøre sannsynligheten for at banken kan gjennomføre en godkjenning øker.
- Kryptovaluta og skatt - oppgi verdier og gevinster til beskatning!
Banken er opptatt av at du har skattet av gevinster og formue underveis, og det kan jeg love at Skatteetaten også er. Du kan rette ligning tilbake i tid og rydde opp i skatteforhold, og det er lite vits i å komme til banken med gevinster du har unndratt fra beskatning. - Rydd i transaksjoner
Det er umulig for en bank å forholde seg til en gevinst uten at du har ryddet i kontoutskrifter, transaksjoner og sammenstilt det på en ryddig måte. Vi må se hvordan gevinsten har fremkommet, og forstå kjøpene og salgene du har gjort.
Husk at det finnes digitale verktøy for å sammenstille transaksjoner på tvers av plattformer, og gjør du jobben så er det større sannsynlighet for et ja fra banken. Vi vil selvfølgelig kontrollere og spore kjente kryptovalutasorter, men er avhengig av forarbeidet du har gjort. Du har også større sannsynlighet for å få et ja dersom du har benyttet norske plattformer, og kjente kryptovalutaprodukter. - Hvor kom det opprinnelig investerte beløpet fra?
Vi ønsker å vite hvor de pengene du opprinnelig kjøpte kryptovaluta for stammer fra. Uten å vite at du opprinnelig kjøpte med lovlig opptjente penger så er det ikke mulig for en bank å la deg bruke gevinsten fritt selv om vi skjønner hvordan pengene er tjent underveis.
I tillegg til dette må banken forstå hva du skal bruke pengene til slik vi har krav om knyttet til alle større transaksjoner.
Hva så med penger tjent opp på NFT, og i eksempelvis virtuelle spill?
Non-fungible tokens (NFT) baserer seg på samme teknologi som kryptovaluta, og har tatt av med historier om folk som har tjent penger på alt fra kattebilder til apekatter på kort tid, men siden hvem som helst kan lage en NFT er det særlig utfordrende for banker å sikre at gevinster og overføringer av verdier ikke involverer kriminell aktivitet ved produksjon, kjøp og salg av slike tokens. De er særlig godt egnet for å skjule midlers opprinnelse.
Siden de fleste som har tjent eller tapt mye her har gjort det nylig så er det også mer krevende å følge midler og gevinster her. Det samme gjelder handler på spillplattformer med virtuelle gjenstander. Siden transaksjonslogger er levert fra en spillplattform og lite gjennomsiktig så er dette også midler du kan få store utfordringer med å bruke eller overføre.
Vi anbefaler ikke kryptoinvesteringer
Vi understreker at dersom kunden velger å handle kryptovaluta så er det forbundet med skyhøy risiko. Det finnes mer enn 2000 ulike aktive kryptovalutasorter, og både mange kryptovalutatyper og mange handelsplasser og oppbevarings- og vekslingsplattformer er useriøse og lite gjennomsiktige.
De fleste finansrådgivere ser det derfor vanskelig å anbefale kryptovalutainvestering, og de som eventuelt anbefaler det peker på at du ikke må kjøpe mer enn du har råd til å tape og at det bør utgjøre en svært liten del av formuen din.
Skal du først kjøpe kryptovaluta, så gjør undersøkelser av hvem som står bak kryptovalutaen og velg norske handelsplasser, og kjøp ALDRI kryptovaluta av noen som kontakter deg via telefon eller på e-post. Slike supre tilbud er nesten alltid knyttet til former for svindel.