Hvordan få råd til bolig? 

Når du skal kjøpe bolig krever bankene at du stiller med en del av kjøpesummen selv, dette kalles egenkapital. Kravet i dag er at du må stille med minimum ti prosent egenkapital ved boligkjøp. Skal du kjøpe en bolig som koster 4 millioner kroner, må du altså ha 400.000 kroner i egenkapital.

I tillegg er det slik at du ikke kan låne utover fem ganger din og eventuell medlåntakers totale inntekt. To inntekter gir naturlig nok mulighet til å få høyere lån enn om du skal stå alene om lånet. 

Her er noen tips til hvordan du kan få råd til bolig

  • Å spare opp egenkapital kan ta tid, da er det lurt å starte tidlig med BSU-sparing, der får du god rente og også skattefradrag. Spar smart, start sparingen tidlig.
  • Er du i en fase hvor du leier kan det være smart å prøve og minimere leiekostnadene – bo billigst mulig. Kanskje kan du bo hjemme hos foreldrene dine og avtale at hele eller deler av leien settes av til boligsparing – altså en slags tvungen form for sparing?
  • Har du mulighet til å ta flere jobber? Det er gode muligheter for å få deltidsjobber/helgejobber som kan gi litt ekstra penger i sparekassen til drømmeboligen din.
  • Spar studielånet om du har muligheten til det. Studielånet er rentefritt under studietiden, og du kan bruke pengene til det du vil. Om du ikke har muligheten til å spare alt – spar litt!
  • Det er billigere å bo utenfor sentrum enn midt i sentrum – slik er det bare. Er du litt fleksibel er mulighetene større for å kjøpe en leilighet eller bolig større dersom du utvider horisonten litt. 
  • Det er lettere å få kjøpt bolig sammen med noen. Er du alene kan det å kjøpe med en venn være en løsning – husk da at det må skrives en god sameieavtale. 

Er det mulig å kjøpe bolig og få boliglån uten egenkapital? 

Det er mange som lurer på om de kan få kjøpe bolig og få boliglån uten egenkapital. Som tidligere nevnt stiller bankene krav om at du må ha egenkapital som dekker minimum 10 prosent av kjøpesummen. Det finnes imidlertid måter å «omgå» kravet til egenkapital, her får du noen eksempler: 

Realkausjon: Her stiller noen andre med tilleggssikkerhet i sin bolig for at du skal få dekket egenkapitalkravet. Det vanligste er at man får hjelp fra foreldre, som da stiller som realkausjonister. De må da imidlertid være oppmerksomme på at dette kan få konsekvenser for eget låneopptak. 

Forskudd på arv: Dette kan være et kjærkomment supplement til egenkapitalen når du skal kjøpe bolig. 

Kjøpe med andre: Da trenger du ikke stille med hele egenkapitalen selv, den kan deles på flere.  

Finit Deleie: Med Finit Deleie kan du kjøpe bolig med 2 % oppspart egenkapital. Finit bidrar med det du mangler, slik at dere har 10 % egenkapital til sammen. 

Husk igjen at sparing i BSU-konto er en fin måte å starte oppsparingen av egenkapital til kjøp av din første bolig.

Eksempel på utregning til egenkapital

Kjøpesum: 4.000.000

Egenkapital: 4.000.000 * 10 % = 400.000

LES OGSÅ: Slik beregner du egenkapital.

Når er det best å kjøpe bolig? 

Er du på utkikk etter bolig er det gunstig å kjøpe når tilbudet er stort og tilgangen på boliger i markedet er god, mens etterspørselen er lav. Dette gjelder jo generelt når man skal kjøpe noe, prisen styres av tilbud og etterspørsel.  

Generelt ser man ofte at prisene på boliger ofte stiger mest i januar og februar, mens tilbud og etterspørsel vanligvis daler i juli og på sommeren. Det er naturlig nok ingen fasit på dette, det er viktig at man holder seg oppdatert både på boligmarkedet og tilhørende priser. 

Har du allerede funnet drømmeboligen? Her har du en sjekkliste før visning.

Det man først og fremst bør tenke på når man skal kjøpe bolig, er å finne ut hva man egentlig trenger – kartlegge behovet sitt. Nå ser vi at boligprisene har gått litt ned i det siste, så det er også viktig å tenke langsiktig. Selv om prisene generelt har steget ganske kraftig de siste årene, er det ingen garanti for avkastning ved et boligkjøp. Å ha et langsiktig perspektiv på minimum tre til fem år er derfor viktig når man kjøper bolig. 

Hvordan finne drømmehuset? 

Vi har alle forskjellige behov, så når du ser etter drømmeboligen er det viktig at du lager deg en liste over hva som er viktig for nettopp DEG. Her er noen punkter det kan være greit å tenke over: 

  • Hvordan ser drømmeboligen din ut? Hva liker du, hva liker du ikke, og hva MÅ du ha i boligen din?
  • Hvilken type bolig er du på jakt etter, og hvor mange soverom trenger du?
  • Hva er plassbehovet ditt i dag, og vil det endre seg i tiden fremover?
  • Hvor viktig er beliggenheten, hvilket område ønsker du å kjøpe i?
  • Hva slags planløsning ønsker du i boligen?
  • Ønsker du å ha muligheten til å bygge ut/bygge på boligen? 

Kontakt eiendomsmeglere som er kjent i området du ønsker å kjøpe i, da kan du få tips om boliger som kommer for salg. 

Lykke til med jakten på drømmeboligen!

strekbolig med dør

Vær klar til budrunden!

Søk finansieringsbevis, så vet du hvor mye du kan låne. Det er gratis, raskt og enkelt å søke.