Hvor mye penger bruker en student? 

Gjennomsnittlige månedlige utgifter for studenter varierer betydelig avhengig av geografisk beliggenhet og individuell livsstil. Generelt sett kan du som student forvente å bruke et sted mellom 8000 og 15000 kroner per måned i Norge.

Leieutgifter utgjør som regel den største delen av utgiftene, spesielt i større byer som Oslo, Bergen og Trondheim, der prisene er høyere enn andre steder. Hvor mye penger man bruker på mat kan variere basert på hvor mye du spiser hjemme versus ute, og om du velger rimelige alternativer i butikkene. Her kan det være mye å spare! 

Man må jo komme seg til og fra studiestedet, og noen prioriterer å bo nært campus, mens andre prioriterer å bo sentrumsnært for å ha enkel tilgang til alt man trenger. Går eller sykler du er det jo enkelt – null utgifter! Ellers vil transportkostnadene avhenge av om du bruker offentlig transport eller har egen bil, det er naturlig nok rimeligst å reise kollektivt.

Også her er det geografiske forskjeller, verdt å nevne er at i Stavanger innførte de faktisk gratis kollektivbilletter fra juli 2023. Andre nødvendigheter som mobilabonnement, læremateriell og fritidsaktiviteter påvirker også totale utgifter. Da må det selvfølgelig også nevnes at underholdning, festligheter og ditt sosiale liv har stor innvirkning på utgiftene dine. Samlet sett kan vi enkelt si at dine utgifter som student vil variere mye basert på hvor du bor og dine personlige valg og prioriteringer. 

Hvor mye penger på mat i måneden bruker en student?

Matkostnader utgjør en stor del av en students månedlige utgifter. Gjennomsnittlig sett bruker du som student omtrent 2000 til 4000 kroner på mat og drikke hver måned, avhengig av individuelle valg og preferanser.

For å håndtere matutgiftene mer effektivt, er det naturlig nok lurt å lage mat hjemme i stedet for å spise ute. Du kan planlegge måltider på forhånd og kjøpe ingredienser i bulk og eventuelt fryse ned. Matvarehandelen kan også gjøres billigere hvis du følger med og handler på tilbud og bruker eventuelle rabattkuponger. 

For å lage budsjettvennlige måltider, kan det være smart å lage større porsjoner som kan deles opp og fryses ned, dette kan både bidra til å bruke mindre penger på mat og samtidig redusere matsvinn. Ved å være bevisst på matvanene dine og gjøre smarte valg, kan du fort redusere matutgiftene og oppnå en mer økonomisk balanse i studietiden din. 

Mal for studentbudsjett 

Å lage et eget budsjett som student kan hjelpe deg å håndtere økonomien på en ansvarlig måte og samtidig spare penger. Bruk vår enkle mal for studentbudsjett eller en budsjetteringsapp for å registrere faktiske utgifter.  

Her er en trinnvis veiledning: 

  1. Inntekter: Kartlegg alle inntektskilder, som deltidsjobber, stipend/utbetaling fra Lånekassen eller økonomisk støtte fra familie. 
  2. Utgifter: List opp alle faste utgifter som leie, transport, abonnementer og forsikringer, deretter variable utgifter som mat, klær og underholdning. Del utgiftene dine inn i kategorier som bo, mat, transport, helse, underholdning osv. Dette gir deg en klar oversikt over hvor pengene går.
  3. Sett grenser: Sett en grense for hver utgiftskategori basert på inntekten din. Prioriter viktige utgifter som mat og leie først.
  4. Kutt unødvendige utgifter: Identifiser kategorier der du kan kutte kostnader, for eksempel å spise ute sjeldnere eller velge billigere transportalternativer. 
  5. Spar opp en buffer: Ha alltid litt ekstra penger satt til side for uventede utgifter, så slipper du å ta opp lån eller bruke kredittkort om du må kjøpe nytt stuebord etter et litt heftig vorspiel. 
  6. Sparing og økonomiske mål: Sett av en del av inntekten din til sparing. Sett også opp eventuelle langsiktige økonomiske mål, som å betale ned gjeld eller spare til fremtidige investeringer. 
  7. Snakk med andre: Ta en prat med andre studenter eller økonomiske rådgivere for tips og råd om hvordan du kan forbedre budsjettet ditt.
  8. Justering: Oppdater og juster budsjettet etter endringer i inntekt eller utgifter. Dette hjelper deg med å holde deg på rett spor. 

Følger du denne trinnvise veiledningen og er bevisst på pengebruken din, kan du gjennom et realistisk budsjett opprettholde økonomisk stabilitet gjennom studietiden. 

Hvordan overleve på studentbudsjett?

Å leve på et begrenset studentbudsjett krever smarte strategier for å få mest mulig ut av hver eneste krone. Start med å dra nytte av studentrabatter på alt fra mat og transport til kulturelle arrangementer. Let etter gode tilbud ved å sammenligne priser og handle på salg, og har du muligheten - kjøp brukt!  Deling av utgifter med medstudenter, som å splitte leie eller lage felles matlagingssystemer, kan også redusere kostnadene. 

For å opprettholde en balansert livsstil uten å overskride budsjett, kan du utforske rimelige rekreasjonsmuligheter som friluftsliv og gratis arrangementer. Matlagingsferdighetene dine kan også være avgjørende – lær å lage rimelige, sunne måltider hjemme i stedet for å spise ute. Følg budsjettet ditt og sjekk det regelmessig for å sikre at du holder deg på rett spor.  

Økonomiplanlegging

Har du en god økonomisk plan legger du grunnlaget for en sunn økonomisk fremtid. Ved å tenke langsiktig kan du bygge en solid sparepraksis, selv med begrensede midler. Tidlig sparing og investering kan skape økonomisk trygghet og hjelpe deg å realisere fremtidige mål som boligkjøp eller reiser. Samtidig er en bevisst håndtering av gjeld essensiell for å ha en god og trygg økonomi. Etabler sunne økonomiske vaner allerede under studiene! 

En spareavtale kan hjelpe deg med å opprettholde sparingen. Ved å automatisk overføre en del av inntekten din til en dedikert sparekonto hver måned, sikrer du at du alltid setter av midler før de blir brukt til andre formål. Dette hjelper deg å unngå fristelsen til å bruke pengene på impulsivt forbruk. Selv om beløpet du sparer i begynnelsen kan virke lite, vil den jevne og konsistente tilnærmingen over tid gi deg betydelige resultater.

Tips for bruk av budsjettmal

  • Last ned budsjettmalen.
  • Fyll inn beløpene du tror du vil bruke kommende måned. Merk at malen er delt opp i kvartal, du kan åpne riktig kvartal nederst i Excel-dokumentet
  • Når måneden er omme, skriv inn hva du faktisk har brukt.
  • Gjør det samme neste måned. Greier du å holde budsjett?
  • Etter 3 måneder vil du kunne se igjen mønstre og få et godt innblikk i eget forbruk. Tenk igjennom om du ønsker å gjøre eventuelle justeringer.